Je sollicitatiebrief afsluiten, het is lastiger dan je denkt.
Ooit kende ik iemand die zijn brieven voor stage-sollicitaties altijd afsloot met kusjes en knuffels. Tegelijk hilarisch en oerstom, maar het werkte blijkbaar goed. Een écht effectieve afsluiter voor een sollicitatiebrief moet toch een stukje professioneler overkomen dan dat.
Maar hoe kan je op een briljante manier je toekomstige werkgever van zijn sokken blazen? Wat zijn de magische woorden om die baan te krijgen?
We kennen allemaal de klassieke afsluiters voor sollicitatiebrieven wel.
Je zegt dat je alvast uit kijkt naar een reactie en sluit af met een ongebruikelijk formele groet als “hoogachtend”. Kan het nóg onpersoonlijker?! Zo ga je natuurlijk nooit opvallen in een grote stapel brieven. Met de voorbeelden in dit artikel eindig je zonder twijfel wél met een perfecte sollicitatiebrief.
Briljant Je Sollicitatiebrief Afsluiten
Het zou me niets verbazen wanneer je met deze afsluiters direct wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Laten we gelijk in de materie duiken. Eerst ontleden we de juiste structuur voor de afsluitende alinea, en dan duiken we in de voorbeelden. Schrijf je mee?
De Structuur Van ‘De Laatste Helft’
Hou deze vijf zaken in de gaten om de structuur van de afsluitende zinnen te bepalen:
- Allereerst dank je voor de tijd en overweging van de lezer: Het kost tijd en moeite door sollicitatiebrieven te spitten, dus wees hier dankbaar voor in je brief;
- Vervolg met een subtiele interesse in vervolgstappen: Blijf vriendelijk. Je mag hinten naar een sollicitatiegesprek, maar nooit aankondigen dat je alvast voorbereidingen treft of alvast je agenda open hebt gehouden;
- Hierna toon je dat je het bedrijf goed kent: Zorg ervoor dat je goed onderzoek gedaan hebt naar het bedrijf en de vacature goed hebt bestudeerd. Gebruik het afsluitende deel van een brief om te laten zien dat je je huiswerk hebt gedaan. Laat een subitel detail achter dat aantoont dat je alles goed hebt doorgenomen;
- Rond af met wat jij kan betekenen voor de organisatie: Uiteindelijk draait het om jouw toegevoegde waarde aan het bedrijf. Hoe maak jij het verschil om een bedrijf vooruit te helpen?
- Eindig met een professionele groet: “Met vriendelijke groet” is een veilige keuze, terwijl een groet als “Hoogachtend” té formeel is. “Hartelijke groeten” werkt ook niet, omdat je de persoon nog niet kent, dus hoe kan je dan vanuit je hart afscheid nemen van iemand? Probeer met deze tijd mee te gaan, maar sla niet door naar “Houdoe”, of “Doei”.
8 Voorbeelden Van Afsluitende Alinea’s
Gebruik deze voorbeelden ter inspiratie voor een perfecte afsluiter voor je sollicitatiebrief:
- Bedankt dat u de tijd heeft genomen om mijn CV en sollicitatie door te nemen. Met mijn praktische ervaring en relevante opleiding ben ik ervan overtuigd dat ik van grote toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf. Ik ben vooral enthousiast om meer te leren over de mogelijkheid tot (plaats hier iets wat je hebt geleerd over het bedrijf in je onderzoek) en hoe ik hierin een bijdrage kan leveren.
- Ter afsluiting denk ik dat mijn achtergrond en kennis mij goed voorbereid hebben om een succesvol en volwaardig teamlid te worden van (naam van het bedrijf), met name op het vlak van (plaats iets wat je leerde over het bedrijf). Dank voor uw tijd en overweging. Ik kijk uit naar de kans om mijn motivatie toe te lichten in een persoonlijk gesprek.
- Dank voor het overwegen van mijn sollicitatie. Indien u meer wil weten over mij of mijn motivatie, bent u van harte welkom om contact op te nemen via (telefoon of e-mail). Ik kijk uit naar de kans om mijn kennis en ervaring te delen met een organisatie als de uwe, waarbij ik actief bij kan dragen aan gazemelijke groei en succes.
- Dank voor uw tijd en overweging. Ik zou graag meer te weten komen over de positie en laten zien hoe ik een bijdrage kan leveren aan (naam van het bedrijf). Ik geloof sterk dat mijn unieke vaardigheden en motivatie een verschil kunnen maken voor uw organisatie. Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan mag u mij gerust even bellen of mailen.
- Ik kijk uit naar de mogelijkheid om deze positie met u te bespreken, maar ook om verder toe te lichten hoe ik een positief verschil kan maken. Mijn persoonlijke visie en waarden sluiten goed aan bij (naam van het bedrijf), waardoor ik (samen met mijn unieke ervaring) een mooie aanwinst hoop te zijn binnen uw bedrijf. Dank dat u de tijd heeft genomen om mijn sollicitatie te overwegen.
- Ik ben ervan overtuigd dat ik iets kan toevoegen aan uw organisatie en kijk uit naar de kans om dit met u te bespreken. Mijn ervaringen en vaardigheden kunnen zonder twijfel bijdragen aan de groei en het succes van (specifiek onderdeel en naam van het bedrijf). Bedankt voor uw tijd en indien u meer informatie nodig heeft, kunt u mij altijd bereiken via (telefoon of email).
- Ik waardeer uw tijd en overweging zeer en hoop dat mijn vaardigheden en ervaring in lijn liggen met uw benodigdheden. Bijgevoegd vindt u mijn CV, waar u onder meer kunt leren dat (noem hoogtepunt dat relevant is). Het werk binnen (bedrijf) is zeer interessant en ik zou graag meer willen leren over hoe ik onderdeel van uw team kan worden.
- Voor meer informatie verwijs ik u graag naar mijn CV. Hier is onder meer mijn ervaring met (relevante ervaring) te vinden, welke kan zeker van meerwaarde zijn in (specialisatie of bedrijf). Ik hoop de mogelijkheid te krijgen om toe te lichten hoe ik uw organisatie van dienst kan zijn. Mijn oprechte dank voor uw tijd en overweging.
Handtekening Op Een Sollicitatiebrief?
In dit digitale tijdperk is het plaatsen van een handtekening boven je naam niet langer vanzelfsprekend. Verstuur je een sollicitatiebrief via e-mail, dan kan je een handtekening in principe achterwege laten. Bij fysieke post is het netjes om ruimte over te laten voor een handtekening, ook op een uitgeprinte brief.
Ook is het mogelijk om een digitale handtekening te plaatsen, maar voor de meeste sollicitaties is dit overbodig. Mocht je een kalligrafische achtergrond hebben, dan zou je het nog kunnen overwegen om de handtekening hoe dan ook te plaatsen.
Soms zegt een handtekening namelijk iets over jou als persoon.
Maar in de meeste gevallen zal een gewone tekst volstaan. Dan hoeft er geen ruimte over te blijven voor een handtekening boven de naam. De volgende logische vraag gaat over het plaatsen van een titel voor of achter je naam, mocht je in het bezit zijn hiervan.
Afsluiten Met Je ‘Titel’?
Heel interessant natuurlijk, al die jaren die je aan de universiteit hebt gestudeerd. Maar om dat nou tentoon te stellen onderin je sollicitatiebrief is wellicht wat overdreven. Het voegt weinig toe om te benadrukken dat je een titel in het hoger onderwijs hebt verdiend.
Dit staat immers ook al in je Curriculum Vitae (CV) beschreven.
Het zal je bovendien niet onderscheiden van andere sollicitanten, die hoogstwaarschijnlijk hetzelfde niveau hebben. Een Master- of Bachelor-titel is tegenwoordig niet zo bijzonder meer.
Ik ben zelf de ‘trotse’ bezitter van een Master of Science (MSc) titel, maar zou dit absoluut niet achter mijn naam willen zetten in een sollicitatiebrief. Als je toekomstige werkgever zoiets zou willen weten, dan kan hij of zij net zo goed je CV even kort doornemen.
Mocht je nu écht hard hebben doorgestudeerd, bijvoorbeeld als professor, dan kan het toch de moeite waard zijn om je titel bij te voegen in het afsluitende deel van je sollicitatiebrief. Zeker wanneer de baan die je wil veroveren zich in de wetenschappelijke wereld bevind.
Goed Afsluiten Van Een Sollicitatiebrief
Door gebruik te maken van de praktische voorbeelden en adviezen in dit artikel, zal je zien dat de structuur van je sollicitatiebrieven effectief verbeteren. Dit vergroot de kans aanzienlijk dat jij uiteindelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Controleer natuurlijk ook goed of de zinsbouw, grammatica en spelling van de brief helemaal in orde is. Lees eerst zelf je brief een aantal keer door (uitgeprint werkt het beste). Hierna kan je familie, vrienden, of je buurman alles even laten controleren. Veel succes op je sollicitatiegesprek!