Tekst uitbesteden aan een freelance copywriter zónder kwaliteitsverlies.

Als opdrachtgever is het soms lastig de juiste toon van teksten te communiceren bij het uitbesteden van een opdracht. Een tekstschrijver moet immers perfect begrijpen hoe het eindproduct er uit moet komen te zien.

Copywriting is een creatief beroep, waardoor er nogal een stuk interpretatie nodig is. Ook in mijn eigen freelance opdrachten merk ik dat bedrijven of website eigenaren het vaak lastig vinden om te vertellen wát ze nu eigenlijk willen.

De tijd nemen om wensen te communiceren kan copywriting beter maken.

Daarom wil ik graag alle opdrachtgevers van Nederland een duidelijk framework geven om een opdracht te communiceren. Dat begint bij de methode die moet worden toegepast:

  • Optimaliseren van teksten voor zoekmachines (SEO);
  • Redigeren van bestaande content (herschrijven);
  • Verleiden van klanten om conversies te verhogen;
  • Vertalen van of naar de Nederlandse taal;
  • Interne communicatie verbeteren of stroomlijnen.

Wat het doel van de opdracht ook is, zorg ervoor dat je als opdrachtgever kort maar krachtig vertelt wat je graag wil zien als eindresultaat. Maar waar moet zo’n opdracht briefing nu precies uit bestaan? Er zijn een zevental factoren die relevant zijn voor het formuleren van de juiste opdracht:

Briefing Copywriting Opdracht Informatie

 

Effectief Een Copywriting Opdracht Communiceren

Vul je als opdrachtgever de bovengenoemde factoren goed in voor een externe freelancer, dan zal de kwaliteit van de uiteindelijke teksten sterk zal verbeteren. Laten we ze individueel even langs gaan:

  • Onderwerp of thema: Waar gaan de teksten over? Is er één thema of zijn er meerdere verschillende subthema’s? Geef zo nodig is een lijst van onderwerpen en het formaat van de bijbehorende tekst.
  • Voorbereidend onderzoek: Hoeveel onderzoek of inleestijd is er nodig om de materie te doorgronden? Dit is erg belangrijk om het tarief vooraf te kunnen bepalen.
  • Indicatie van het aantal woorden: Hoeveel woorden/regels mag het geschrevene maximaal bevatten? Geef een indicatie indien dit onbekend is. Dan kunnen kosten vooraf worden bepaald.
  • Doelgroep of klantprofiel: Welke doelgroep wordt aangesproken met de tekst, voor wie zijn de teksten? Dit is ook van invloed op de toon van de teksten.
  • Toon van de tekst: Welke invalshoek is het beste en welke teksttoon (‘tone of voice’) past bij jouw bedrijf of website? Geef waar nodig voorbeelden van bestaande content of communicatie.
  • Deadline: Wat is de uiteindelijke deadline voor de eerste versie van de tekst? Is er haast bij, of mag de tijd genomen worden? De tijd nemen voor een tekst komt kwaliteit ten goede.
  • Correcties: Wie voert de correcties door in de tekst, doet de copywriter dit, of wordt er intern nog naar gekeken? Het is vaak beter als een derde partij dit controleert.

Door deze punten goed in de gaten te houden tijdens het opstellen van een opdracht, weet zowel jij als de freelance copywriter precies wat de bedoeling is.

Bij grote opdrachten is het bovendien handig om ook nog even één op één te praten over de wensen. Vaak kan dit via telefoon of chat, maar sommige mensen geven ook de voorkeur aan het maken van een afspraak. Hierdoor kan je elkaar wat beter aftasten. Maar respecteer hierbij altijd elkaars expertise.

 

Vind Een Passende Tekstschrijver

Niet elke opdracht past bij élke freelance tekstschrijver. De schrijfstijl en toon moeten goed passen bij jouw wensen. Er moet als het ware een goede match zijn tussen freelancer en opdrachtgever.

Een goede copywriter is in staat de toon van teksten engiszins aan te passen.

Ben je dus bij de eerste (proef)tekst niet helemaal tevreden, dan hoef je dus niet direct weg te rennen. Probeer de teksttoon nogmaals duidelijk te communiceren, en vraag nogmaals om een voorbeeld.

Een eerlijke freelancer zal kostenloos een eerder gemaakte ongewensde tekst redigeren. Zo kan je snel bepalen of er een goede match is tussen de toon van de schrijver en de toon van jouw bedrijf.

Dit is althans het beleid wat ik zelf graag voer in mijn opdrachten. Wil je eens een tekst op proef uitproberen, vul dan het (vrijblijvende) formulier in op deze pagina. Dan kijken we samen hoe we een opdracht succesvol kunnen vormgeven.