Grammarly alternatief nederlandsGrammarly is één van de handigste spellingscontrole tools op het internet.

Iedereen die Google Chrome gebruikt en veel teksten maakt, heeft de Grammarly plug-in voor Chrome wel een keertje uitgeprobeerd. De kans is groot dat je de tool op dit moment geïnstalleerd hebt op je internet browser. Toch kan dat als Nederlander soms lastig zijn.

De Grammarly plug-in is namelijk alleen te gebruiken in de Engelse taal.

Wil je een Nederlandstalige tekst controleren op spelling- en grammatica fouten, dan moet je uitwijken naar andere middelen. En om nu steeds een tekst in Word te schrijven alvorens je deze in bijvoorbeeld WordPress plaatst is ook wat overdreven.

De vraag of er een Nederlandse variant is van deze handige automatische spellingchecker is dus vrij logisch. Laten we eens kijken wat de beste Nederlandse alternatieven zijn.

Mocht je nog een Nederlandstalige spellingchecker missen in de onderstaande lijst, laat het dan even weten in de reacties onder dit artikel. Zo kunnen we samenwerken om een mooie lijst op te bouwen!

 

Welke Nederlandse Grammarly Varianten Zijn Er?

Er zijn verschillende spelling- en grammaticacontrole alternatieven voor Grammarly die de Nederlandse taal ondersteunen. In mijn zoektocht naar de beste mogelijkheden, ben ik de volgende handige tools tegen gekomen. Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt.

 

Language Tool

Language Tool is een open-source project, die vele verschillende talen ondersteunt. Er is een gratis versie, een Premium optie (€4,92 per maand) en een Enterprise optie (€39,- per maand). Voor de gemiddelde gebruiker zal de gratis versie in principe volstaan. In een vogelvlucht kan de gratis plug-in het volgende voor je betekenen:

 • Maakt controle van teksten mogelijk tot 20.000 tekens;
 • Automatisch herkennen van 1500 mogelijke fouten in de Nederlandse tekst;
 • Denk aan controle van grammatica, typefouten en spellingfouten;
 • Vele verschillende add-ons mogelijk, waaronder gebruik in Google Docs en LibreOffice.

Language Tool Grammarly alternatief

Momenteel worden er 13 unieke talen ondersteund. Naast Nederlands kan je bijvoorbeeld ook aan de slag in het Engels, Duits, Frans, Pools, Italiaans, Russisch, of Japans. De lijst met beschikbare talen blijft groeien. Aangezien het een open-source project is, kan je hier zelf ook actief aan bij dragen!

Natuurlijk kan de Language Tool plug-in ook worden gebruikt in je favoriete browser. Momenteel worden er twee verschillende browser add-ons ondersteund, klik hieronder om ze direct te installeren voor de internetbrowser van jouw keuze:

 

Spell Checker

Een ander alternatief voor Grammarly heet Spell Checker. De Chrome plugin heeft ruwweg dezelfde functionaliteit als Language Tool, behalve het feit dat deze add-on (op het moment van schrijven) nog in bèta is. Ontwikkelaar Smart Software heeft gemixte reacties ontvangen op de tool, vooral omdat het automatische aspect niet altijd even goed lijkt te werken.

Spell Checker Chrome Plugin

De plug-in gebruikt een eigen kleine tekst interface, waar eventuele teksten in geplaatst kunnen worden ter controle. Het werkt, maar is niet erg gebruiksvriendelijk. Wel worden er veel verschillende talen ondersteund naast het Engels:

 • Nederlands
 • Spaans
 • Deens
 • Fins
 • Frans
 • Duits
 • Italiaans
 • Pools
 • Portugees
 • Russisch
 • Zweeds

Kan je dus andere talen niet vinden in de andere alternatieve softwares, dan kan deze plug-in misschien een uitkomst bieden. Door deze praktische tekortkomingen in het gebruik, kan ik de tool helaas niet aanraden, tenzij je handmatig spelling en grammatica wil controleren.

 

TinyMCE Spellcheck (Jetpack)

Speciaal voor eigenaren van een WordPress blog is er de WordPress plug-in TinyMCE Spellcheck. Het moge duidelijk zijn dat deze tool alleen te gebruiken is in de back-end van jouw eigen blogs en websites. Nederlands wordt ondersteund, dus het kan een mooie uitkomst zijn voor mensen die veel artikelen schrijven op hun sites.

Echter zie ik persoonlijk niet de meerwaarde van een tool als deze, ten opzichte van een spelling- en grammaticacontrole voor algemeen internetgebruik. Tiny MCE Spellcheck doet wat het moet doen, maar het gebruik blijft natuurlijk beperkt tot de tekstverwerker op je WordPress admin panel. Is dit precies wat je zoekt en niets meer, dan is deze optie zeker een uitkomst. De huidige versie echter wel verouderd en geïntegreerd in het algemenere Jetpack.

TinyMCE Spellcheck Jetpack

 

Google Chrome Zelf Gebruiken

Wist je dat een spellingscontrole ook standaard is ingebouwd in de Google Chrome internet browser? Ik eerst ook niet, maar het schijnt ook in het Nederlands te werken. Het activeren van de spellingscontrole is gemakkelijk:

 • Navigeer naar “Instellingen” via het menu in de rechterbovenhoek. Klik hiervoor op de drie puntjes rechts naast de adresbalk;
 • Scroll omlaag en klik op “Geavanceerde Instellingen“;
 • Stel als taal “Nederlands” in. Als spellingscontrole Engels deactiveren vervolgens “Nederlands” activeren middels de schuifknoppen, zie afbeelding hieronder.

Google Spellingscontrole

Mogelijk is het nodig om eerst een woordenboek toe te voegen. Hier is een handige uitleg te vinden over het toevoegen van zo’n nieuw woordenboek.

Als het goed is moet Nederlands er echter standaard al bij staan. Indien je alles succesvol hebt geactiveerd, dan kan je in een tekstveld (bijvoorbeeld de Google zoekbalk) dit controleren.

Even de rechtermuisknop indrukken in zo’n tekstveld, en onder “Spellingscontrole” moet dan “Nederlands” op actief staan.

Het kost een beetje werk, maar dan heb je ook niks.

Zelf heb ik namelijk helemaal geen verschillen gemerkt na activatie hiervan. Ook zie ik totaal geen verbetersuggesties tijdens het typen. Dus of dit ook echt praktisch is, laat ik graag aan anderen over. Voor mij werkte het absoluut niet. Dat laat maar één goede optie over, het beste Grammarly alternatief wat momenteel beschikbaar is.

 

Het Beste Grammarly Alternatief

Language Tool is feitelijk het enige écht goede alternatief voor Grammarly. Het is een zeer handige plug-in, welke het gebruik van Grammarly eigenlijk volledig overbodig maakt. Mijn keuze viel na onderzoek uiteindelijk op deze tool, vanwege de volgende duidelijke voordelen:

 • De software is open-source: Iedereen mag verbeteringen doorvoeren aan de plug-in, de software heeft bovendien geen winstoogmerk;
 • Veel verschillende talen worden ondersteund: Naast een Nederlands taalpakket zijn er onder meer ook Engelse, Franse, Duitse, of vele andere talen beschikbaar;
 • Ondersteund door Chrome & Firefox: De twee meest populaire internet browsers, Google Chrome en Mozilla Firefox, ondersteunen de plug-in;
 • Het maakt Grammarly overbodig: Een dubbele plug-in voor vertalen levert alleen maar software conflicten op. Language Tool is een volwaardige vervanger voor Grammarly.

Al deze argumenten tezamen leveren een simpele conclusie op. Language Tool is de superieure variant van Grammarly, die ook nog eens de Nederlandse taal volledig weet te ondersteunen. Naar mijn mening is het de perfecte oplossing voor bloggers en tekstschrijvers van over de hele wereld.

 

Perfecte Nederlandse Teksten

Ben je na het proberen van deze Nederlandse Grammarly varianten nog niet helemaal tevreden over het resultaat van je teksten? Dan kan het uitbesteden van teksten aan een freelancer wellicht een oplossing bieden. Zo ben je zeker van perfecte teksten voor je klanten én goede resultaten in Google.

Als professionele freelance copywriter bied ik graag mijn diensten aan. Zo kunnen we elkaar helpen! Bovendien ben je dan op een gemakkelijke manier voorzien van hoogwaardige teksten voor je website. Je kunt me al inhuren vanaf één woord, dus elke tekst is welkom. Bovendien krijgen nieuwe klanten een leuke introductiekorting op de toch al schappelijke prijs.

Indien dit interessant klinkt, kan je hier meer lezen over mijn copywriting diensten. Je kunt geheel vrijblijvend het formulier invullen, en dan kijken we of er goede match is. Zo hoef je nooit meer moeilijk te doen met spellingcheckers voor je webteksten.

Privacy Preference Center