Een verpletterende eerste indruk maken in de openingszin van je sollicitatiebrief.

Ga er maar aan staan. Als je maar een dozijn woorden hebt om je toekomstige werkgever te overtuigen van jouw meerwaarde… Wat zou je dan schrijven? Zou je dure woorden gebruiken? Eerlijk blijven?

Veel mensen maken het schrijven van sollicitatiebrieven veel te ingewikkeld. Verplaats je eens in de positie van de werkgever! Deze gooit een brief natuurlijk niet weg na het lezen van de eerste zin.

Uiteraard moet je zorgen voor de juiste spelling, grammatica en zinsopbouw. Maar het gaat vooral om het héle verhaal. Hierbij kunnen we een simpel principe gebruiken:

Een goed verhaal brengt het begin en het einde samen.

Het kan dus helpen om de perfecte openingszin te combineren met de perfecte afsluiter voor je sollicitatiebrief. Klik je op die link hiernaast, dan kom je terecht bij een artikel waarin ik praktische voorbeelden geef voor goede afsluitende teksten in zo’n brief.

Het is dus zeker de moeite waard om het artikel over afsluiters even door te nemen, nadat je een goede openingzin hebt uitgekozen uit de lijst hieronder.

 

32 Openingszinnen Voor Je Sollicitatiebrief

Laten we direct overgaan naar de voorbeelden van creatieve openingszinnen. Hopelijk heb je een Word-document open staan op je laptop, dan kan je namelijk direct de onderstaande templates overnemen om te gebruiken in je sollicitatiebrief.

 

Start Met Je Passie

Als afgestudeerd student Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde ik al snel een voorkeur voor het journalistieke vak.

Jij moet iets met eten gaan doen, zei mijn moeder altijd tegen me als ze me bezig zag in de keuken. Inmiddels ben ik al enkele jaren werkzaam in de horeca.

In mijn kinderjaren fascineerde treinen me al mateloos — Na enkele jaren gereden te hebben op een goederentrein, ben ik klaar om de overstap te maken naar machinist voor personenvervoer.

Onrecht de wereld uit helpen was mijn grootste drijfveer om rechten te gaan studeren aan de Universiteit Groningen. Deze stage bij advocatenkantoor Sietsema lijkt mij daarom de perfecte eerste stap in de wereld van de advocatuur.

Graafmachines was alles waar ik mee speelde als kleine jongen, nu ben ik klaar voor het echte werk! De beschikbare positie bij aannemersbedrijf Janssen leek mij de perfecte mogelijkheid mijn jongensdroom werkelijkheid te laten worden.

Al mijn vrienden zeggen dat ik een vlotte babbel heb, deze vacature voor telemarketer is me dan ook op het lijf geschreven.

In mijn familie sta ik al jaren bekend als ‘de ICT magiër’, aangezien ik mijn hand niet omdraai voor het oplossen van complexe computerproblemen.

Een verschil maken voor kwetsbare mensen, dat is de voornaamste reden waarom ik kies voor een baan in de zorg.

 

Start Met De Liefde Voor Het Bedrijf

Werken bij de Rabobank, dat werd door mijn omgeving altijd gezien als baan van statuur.

Iedereen in Gouda kent de ambacht van het bedrijf Punselie: Het was dan ook te mooi om waard te zijn toen ik uw vacature in het Gouds Weekblad ontdekte.

Al sinds mijn vroege tienerjaren winkel ik met plezier in de Intratuin te Utrecht, waardoor mijn oog direct viel op de vacature als medewerkster bij deze locatie.

Tesla staat voor mij voor innovatie, vooruitstrevendheid en een duidelijke toekomstvisie. Daarom zou het een eer zijn deel te mogen uitmaken van de elektrische transportrevolutie in Nederland.

Voor mij is werken bij de Gemeente Amsterdam een manier om iets terug te geven aan de mooiste stad van Nederland, daarom stel ik mij graag beschikbaar voor deze positie als gemeentelijk ambtenaar.

Elke dag dat ik erover heen reed, keek ik weer ademloos naar de schoonheid van de Afsluitdijk. Graag zou als ontwerper deel uitmaken van het onderhoud van dit machtige staaltje ingenieurswerk.

Net als elke Nederlander is er slechts één pretpark in Nederland die elke keer weer tot mijn verbeelding spreekt: De Efteling. Graag solliciteer ik daarom voor de vacature hotelmanager in het Efteling Hotel.

Jong, innovatief, maar vooral een baken van klantvriendelijkheid: Zo heb ik CoolBlue leren kennen als klant. Met het vrijkomen van de positie marketingmedewerker, hoop ik eindelijk mijn steentje te kunnen bijdragen aan dit mooie internetbedrijf.

 

Start Met Een Kenmerk Of Prestatie

Met ruim twintig jaar ervaring in de land- en tuinbouw, wordt het tijd om mijn horizon te verbreden naar de ontwikkeling en selectie van zaden.

Na 7 jaar met liefde vrijwilligerswerk in Zorgcentrum De Oudjes te hebben vervuld, viel mijn oog vorige week plots op een vacature bij de ingang: U bent met spoed op zoek naar een extra kantinehulp.

Als verkoopmedewerker bij de Jamin (nog nooit een snoepje stiekem opgegeten!) heb ik reeds 5 maanden praktische ervaring opgedaan achter de kassa, kennis die ik graag overbreng naar een winkelketen als de uwe.

Koffiekunstenaar: Zo introduceer ik me op verjaardagsfeestjes als iemand vraagt wat ik doe. Een barista weet als geen ander hoe je van iets kleins een bijzondere horeca-ervaring maakt.

Cijfers maken me gelukkig: Hoewel u de titel “getalkunstenaar” niet op mijn CV zal terugvinden, ben ik zonder meer op natuurlijke wijze goed met getallen.

Radicale verbeteringen doorvoeren in een organisatie is waar ik voor geboren ben. Toen ik las dat de Nederlandse Spoorwegen op zoek was naar een nieuwe manager spoorplanning, begonnen mijn spoorbomen direct te rinkelen.

Deze nachtuil schrikt niet terug van een afwijkende werktijd! De nachtdiensten bij beveiligingsbedrijf Smart Security B.V. zijn mij als MBO-afgestudeerd beveiliger op het lijf geschreven.

Mijn leraar Duits zei tien jaar geleden al dat ik een talenwonder was: Het vertaalbureau kan zonder meer een dynamische globetrotter gebruiken binnen de organisatie.

 

Start Met Humor Of Creativiteit

Een open sollicitatie voelt een beetje als flirten met degene waar je verliefd op bent: Het is doodeng en waarschijnlijk loopt het op niets uit. Maar wie niet probeert, zal nooit zijn droom waarheid zien worden.

Inmiddels heb ik al zo’n 3 jaar ervaring als gedreven verkoper in de sector wonen: Vandaag bied mij graag aan als het missende schroefje binnen deze IKEA-vestiging.

Zoals mijn zoontje van vijf gisteren zei: Papa is goed met centjes. Welke referentie is beter dan deze voor de positie als analist bij pensioenfonds PGGM?

Het mag een klein wonder heten dat mijn wekenlange zoektocht naar tegelkleuren mij uiteindelijk tot een sollicitatie in Keukencentrum De Vaatwasser bracht (een wonderlijk verhaal—vraag er gerust naar), maar dankzij mij doorzettingsvermogen solliciteer ik vandaag voor de positie tot verkoopmedewerker.

Neem mij NIET aan! Opvallen in een (waarschijnlijk) gigantische stapel sollicitatiebrieven vraagt om wat omgekeerde psychologie, werkte het een beetje?

U moet zich waarschijnlijk afvragen wat een oude rot als ik, met 15 jaar ervaring in de detailhandel, nog toe te voegen heeft in een warenhuis als De Bijenkorf. Kan die arme man nog wel lange stukken lopen om klanten te helpen? Jazeker!

Werken met junkies?! Mijn omgeving was merkbaar bezorgd toen ik voor het eerst voorstelde om de verslavingszorg in te gaan, maar ik zie het zelf vooral als een manier om terug te geven aan de samenleving.

Poepbroek verschonen, snot uit haren van kindjes halen: Ik draai er mijn hand niet voor om. Toen ik de vacature tegenkwam voor kinderdagverblijf Het Speeltuintje wist ik gelijk dat ik de perfecte kandidaat kon zijn.

 

De Creatieve Openingszin

Inmiddels heb je hopelijk een duidelijker beeld gekregen van een goede, creatieve openingszin voor een sollicitatiebrief. Maar welke theorie gaat hier eigenlijk achter schuil? Hoe werkt een opener precies?

Ik denk dat het belangrijk is om even te kijken welke factoren van belang zijn voor het kiezen van zo’n opener. Met deze principes kan je vervolgens ook zelf mooie openingszinnen opbouwen:

  • Direct duidelijk zijn: Welke positie wil je graag veroveren? Waarom zou juist jij gekozen moeten worden voor die baan? Draai niet om de pot heen, maar ga direct op je doel af.
  • Positief overkomen: Direct zijn houd niet in dat je onbeleefd moet zijn. Gebruik positieve woorden en kom over als een gemotiveerd persoon. Hierboven staan genoeg ‘positieve’ voorbeelden.
  • Vermeld wat je onderscheid: Al een duidelijke meerwaarde kunnen zijn binnen de sector waarin je solliciteert? Dan is een openingszin waarin je relevante ervaring deelt waarschijnlijk de beste optie.
  • Contacten vermelden: Door iemand anders doorverwezen voor deze specifieke positie? Dan moet je dit altijd direct melden in de eerste zin, en daarna natuurlijk de andere principes toepassen!

Duidelijk mag zijn dat vooral de persoonlijke benadering het beste werkt. Natuurlijk is de makkelijke oplossing het gebruiken van één van de voorbeelden in dit artikel, maar gebruik dit enkel ter inspiratie. Uiteindelijk gaat het om het verduidelijken waar jij als persoon voor staat.

 

Een Goede Sollicitatiebrief Schrijven

Natuurlijk vergt het wat tijd en oefening voordat je de perfecte creatieve opener hebt gevonden. Het vinden van je toekomstige werkgever is zonder meer een marathon, geen sprint.

Raak dus niet ontmoedigd wanneer je eerste tien applicaties in de prullenbak worden gegooid. Zie het vooral als motivatie om een nóg betere en overtuigende brief te schrijven. Vergeet naast de eerste zin ook niet om een goede afsluitende alinea op te bouwen. Hier kan je een aantal slimme voorbeelden van professionele afsluiters vinden.

Welke openingszin sprak jou het meeste aan? Heb ik een goede opener gemist in deze lijst? Laat het me gerust weten in de reacties onder dit artikel. Samen kunnen we deze lijst verbeteren!